Create a Meebo Chat Room

EPL NEWS!!!

Keputusan Terkini EPL

Rabu, 9 Julai 2008

Ulasan mengenai artikel daripada salah satu blog terkemuka!

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Dalam asrtikel ini saya ingin menyentuh tentang soal penyalah fahaman mengenai Islam Hadhari. Janganlah salah faham bahawa saya ini adalah seorang politik, saya hanyalah seorang pelajar sekolah yang berumur 15 tahun. Jadi, selepas ini tiada lagi tuduhan yang mengatakan bahawa saya ini adalah orang UMNO. Kalau tak percaya. dibawah adalah IC nombor saya;
931011-14-6167.
Apa yang saya ingin sentuh di sini mengenai satu artilel daripada salah satu blog yang memang popular di Malaysia ini. Di bawah adala artikelnya:
KISAH panas tentang penyebaran gambar porno dan aksi ghairah pelokon utama Anak Pontianakâ, Zarina An Juli arahan Suhaimi Baba amat memualkan. Ia sebuah drama bersiri ketagori seram yang diputarkan oleh TV3. Agak sukar untuk dikatakan gambar-gambar itu telah disuperimpose, bila melihat aksi depan kamera yang mengasyikkan. Walaupun Zarina menafikan pembabitan dan menuduh gambar itu superimpose, ini tidak bermakna isu ini telah selesai.
Norhisyam Abu Bakar dalam komentarnya di mSTAR, melahirkan rasa kurang percaya bahawa gambar-gambar itu superimpose. Ia bukan superimpose, tulisnya. Untuk mencipta superimpose, katanya bukanlah kerja mudah. Kalau satu keping boleh lagi tetapi kalau sudah tujuh keping dari jarak dekat, konsisten dari segi lighting, bayang dan posing, sudah tentulah sukar untuk dikatakan superimpose. Gejala merudumnya moral anak-anak Melayu beragama Islam kian merunsingkan. Selain dari trend bohsia-bohjan, mat rempit, mat gian, kaki betina, kaki tonggang arak, rompak mencuri, culik, zina dan sebagainya; kini satu trend dahsyat mulai melekat bangsa yang dikatakan lemah-lembut ini. Sebelum kes Zarina An Juli ini, sudah ada artis realiti tv swasta yang terjerat dengan gambar bogel (kononnya super impose katanya).
Pihak stesen tv mohon dia berhenti daripada rancangan tv tetapi entah bagaimana nasibnya agak baik. Selepas berhenti, dia glamour terus dapat kerja menjadi dejay di sebuah syarikat radio swasta. Dulu, kalau kita masih ingat, pelakon muda Jazlina Hasyim antara yang ditangkap mabuk di sebuah kelab malam, The Zouk, Ampang terlepas setelah campur tangan pihak atasan. Isu teknikal dijadikan alasan membebaskan mereka.
Hasilnya, ketagihan artis-artis muda yang gila glamour, menjadikan kelab-kelab malam sebagai surga mereka kian sukar dibendung. Apa yang menimpa pelakon Anak Pontianak ini, jelas mempamerkan tabiatnya yang gemar ke kelab malam, malah ada yang mendakwa terlalu sosial dan kaki pil khayal. Jika ini benar, ia amat menyedihkan. Telah menjadi trend kini, mereka yang mengejar glamour dan publisiti makin berani mencipta retorik yang tidak senonoh. Semata-mata mahu dijulang namanya. Diingati dan dipahati oleh peminat mereka. Masih panas dibahaskan, kisah mantan anggota kumpulan nasyid yang “tergelincir rel” kerana memburu glamour dari resipi Barat yang hodoh.
Faizal Tahir yang diumpil bakatnya dari Program One In A Million mempamerkan aksi-aksi melampau dengan membuka baju dalam Rockin Birthday Concert anjuran TV8 hingga mencetuskan kontroversi. Jika diperhatikan, sudah menjadi satu trend semasa, beberapa artis baru atau yang masih baru mencari tapak untuk popular, mengambil langkah berani sama ada secara sengaja atau tidak menjatuhkan diri mereka dalam kontroversi yang melacurkan maruah diri. Budaya clubbing, bersuka-ria di kelab malam hingga mabuk yang sudahpun sebati menjadi budaya remaja di Barat, kini artis-artis kita meniru jejaki mereka bagi menepati dunia artis yang glamour dan bercampur-baur.
Inilah yang terjadi. Semakin banyak kes ditemui bagaimana anak-anak remaja kian hilang pegangan agama mereka semata-mata mengejar secebis glamour picisan. Apa yang menarik, kian kuat Islam Hadhari dimuntahkan kepada rakyat, makin menjadi-jadi gejala sosial remaja, kadar jenayah yang menakutkan, selain isu-isu teruk dan hodoh terus menguasai tempat pertama keruntuhan moral bangsa Melayu. Walaupun Islam Hadhari diumpan, namun sikap kerajaan yang double standard terhadap pesalah seumpama ini telah memberi impak buruk kepada Islam.
Jelas, Islam Hadhari ala Perdana Menteri tidak membantu apa-apa untuk memulihkan kesedaran dan membaiki mutu akhlaq ummat Islam di negara ini. Pernah, Pengerusi Majlis Fatwa Kebangsaan, Dr Ismail Ibrahim ketika isu tangkapan The Zouk menulis dalam ruangan beliau di Mingguan Malaysia bertajuk “Kehidupan malam KL dan UK” yang meluahkan perasaannya darihal keadaan moraliti di Malaysia. Dr. Ismail telah membangkitkan isu ini dalam muzakarah mufti-mufti seluruh negara dan majlis muzakarah tersebut telah mengeluarkan kenyataan:
“Penguatkuasaan berteraskan amar makruf dan nahi mungkar perlu diteruskan kerana ia dituntut bagi mempertahankan kewibawaan rakyat dan imej negara. Apabila kita pilih kerajaan, kita beri kuasa kepadanya untuk mempertahankan nilai moral rakyat kerana kerosakan moral membawa bencana kepada negara.“ -- (Berita Harian) “Kerajaan perlu bertegas dalam soal membenteras kemungkaran dan tidak menjadikan “kesalahan teknik” dalam satu dua insiden pihak berkuasa agama sebagai asas menolak undang-undang bagi menjaga moral rakyat. Mufti-mufti berharap kerajaan akan mempertahankan konsep membuat kebaikan dan mencegah kemungkaran seiring dengan usaha membanteras rasuah, peyelwengan kuasa, penyalahgunaan dadah dan sebagainya.” -- (Utusan Malaysia) Ini bermakna kerajaan Hadhari sepatutnya berkewajiban menolak sama sekali memorandum yang dikemukakan oleh pihak-pihak yang menuntut agar “moral policing” ini dibatalkan atas asas menganggu dan mengekang kebebasan individu.
Kita amat bimbang, trend yang berlaku pada hari ini sebahagian dari rancangan musuh Islam untuk menghancurkan agama Allah yang suci ini dengan memperkenalkan isu-isu hak asasi dan seumpamanya. Dan sudah pasti, Islam Hadhari yang kurang jelas itu tidak upaya menangkisnya seperti yang terjadi sekarang.
Anak kecil tidak selamat. Anak remaja juga tidak selamat. Mereka adalah harta ibu bapa. Rosak mereka maka hancurkan bangsa dan agama! Bagaimana agaknya jika Faizal Tahir mendabik dada membuka baju di khalayak itu hak asasinya? Apa pula pula Zarina berhujah, aksi-aksi lucah dan gambar bogel itu juga hak asasinya sebagai manusia?
*************************************************************************************
Ulasan Saya
Sudah jelasLAH bahawa penulis blog ini hanya tahu membabi buta sahaja dalam penulisannya. Dia seolah menyalahkan Islam Hadhari di atas kejatuhan moral dan akhlak manusia. Namun, perbuatannya itu sama dengan perbuatan Penggarah Filem Fitna yang hangat diperkatakan sebelum ini.
Mengapa? Alasan utama saya 'kononnya Islam Hadahari yang tidak jelas itu' tidak dapat menangkis gejala sosial ini. Namun, sedarkah beliau bahawa Islam Hadharii itu adalah ajaran Islam yang cuba diperkenalkan kembali oleh Pak Lah dan bukannya ajaran yang direka-reka sendiri. Hal ini turut diperakui oleh pemilik Universiti Al-Azhar sendiri.
Jadi saya ingin menasihatkan di sini bahawa janganlah terus menyalahkan sesuatu atas terjadinya sesuatu melainkan setelah disiasat sebenar-benarnya. Lagi satu, bukanlah salah Islam Hadahari tetapi salah manusia itu sendiri yang tidak mahu membetulkan dirinya. Bukankah Nabi ada bersabda:
"Allah tidak akan mengubah nasib sesuatu kaum, melainkan mereka yang mahu mengubahnya!"
Wassalam.

Tiada ulasan: